12 stycznia 2012

Sałatka makaronowa








Składnik(na 4 porcje):
1/2 kg makaronu(krótkie rurki)
2 główki brokułów
1 czerwona lub żółta papryka
3 łyżki oliwy
1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 pęczek natki
sól,pieprz
1/2 szklanki tartego parmezanu lub żółtego sera

Przyrządzenie:
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente.Odcedzić,zahartować szybko strumieniem zimnej wody,dokładnie odsączyć.

2. Brokuły oczyścić,podzielić na nieduże różyczki,umyć,osuszyć.Wrzucić na 2 minuty do wrzącej,osolonej wody.Odcedzić,przelać zimną wodą.

3. Paprykę oczyścić,pokroić w kostkę,czosnek w plasterki.Rozgrzać olej z masłem.Wrzucić paprykę,smażyć 2-3 minuty.Dodawać brokuły,zalać bulionem.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Gotować 2 minuty.

4. Dodać makaron,wymieszać.
Przed podaniem posypać danie tartym serem.Można ozdobić listkami świeżych ziół.

Rada:Danie będzie smakowało wyśmienicie,jeśli posypiemy je prażonymi ziarenkami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz