02 stycznia 2012

SAŁATKA ZIMOWA Z CZERWONĄ CYKORIĄ



Składniki na 8 porcji:
Kuleczki mięsne:
1 cebula
400g mięsa mielonego(wieprzowo-wołowego)
1 jajko
szczypta suszonego tymianku
sól i pieprz czarny mielony
bułka tarta
olej do wysmarowania blachy

Sałatka:
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
8 listków czerwonej cykorii
4 garści listków roszponki
4 pomidory
100g kukurydzy konserwowej

Przygotowanie(około 35min)
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Do miski wkładamy mieso mielone.Dodajemy jajko,cebule i tymianek.
Doprawiamy sola i pieprzem,dobrze mieszamy.Jeśli masa jest zbyt rzadka,można ja zagęścić bułką tarta.

2.Blachę z piekarnika smarujemy olejem.Układamy na niej niewielkie kuleczki z farszu mięsnego.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp.200stC około 15 minut(aż będzie mieć złoty kolor i chrupka skórkę).

3. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni.Oliwę mieszamy z octem balsamicznym.Zalewe doprawiamy sola i pieprzem.

4.Listki cykorii i roszponki płuczemy i odsaczamy z wody.Cykorie rwiemy na mniejsze kawalki i wszystko wkladamy do salaterki.
Dodajemy umyte i pokrojone na małe kawałki pomidory oraz odsączona kukurydze.
Jarzyny zalewamy sosem i lekko mieszamy.
Salatke rozdzielamy do miseczek.
Do każdej porcji dodajemy kilka mięsnych pulpecików,a całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi

czas na relaks




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz