12 stycznia 2012

Sałatka z owocami morza


Składniki(na 4 porcje)
20 dag mieszanych owoców morza np krewetek,kalmarów itd.
1 główka sałaty
kilka czarnych oliwek
150 ml jogutu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego kopru
sól,pieprz




Przyrządzenie
1. Owoce morza rozmrażamy,gotujemy w osolonej wodzie,wyjmujemy i schładzamy.

2. Czosnek obieramy,przeciskamy przez praskę,a potem rozcieramy na drewnianej lub plastikowej deseczce z solą.Czosnek łączymy z jogurtem,sokiem z cytryny,natką pietruszki,doprawiamy pieprzem.
Wszystko to należy dobrze rozmieszać,aby powsał gładki sos.

3. Sałatę myjemy,rwiemy na mniejsze części,połowę rozkładamy w salaterce na dnie.
Na tym spodzie układamy resztę sałaty,owoce morza,czarne oliwki,ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku dekorujemy koperkiem.
Sałatę podajemy z sosem.
Można ją udekorować pokrojonymi w cząstki pomidorkami koktajlowymi albo oczyszczoną i pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną paprykę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz