10 stycznia 2012

Sałatka z polędwiczką


 Składniki (na 2-3 porcje)
1 polędwiczka wieprzowa
5-6 łyżek musztardy francuskiej
3 łyżki sosu sojowego
10 pieczarek
10 małych pomidorów
1 paczka mieszanki różnych sałat
5 dag parmezanu w kawałku
3 łyżki oleju

SOS:6 łyżek oliwy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
1-2 ząbki czosnku

 coś dla najmłodszych
Sposób przyrządzenie
1. Mięso umyć,osuszyć.
Wymieszać musztardę z sosem sojowym,posmarować mięso marynatą,a w reszcie zanurzyć i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
Następnie usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Mięso odstawić aby lekko przestygło.

2. Pieczarki oczyścić delikatnie,pokroić w cienkie plasterki,umyte pomidory przekroić na cząstki(można obrać ze skórki).
Mięso pokroić w plasterki.
Przygotować sos:wymieszać dokładnie oliwę z sosem sojowym i sokiem z cytryny,dodać pieprz i posiekany czosnek.

3. Do miski wsypać opakowanie mieszanki sałat,dodać pomidory,pieczarki i mięso.
Sałatkę polać przygotowanym sosem.
Parmezan pokroić na cienkie wiórki,posypać nim sałatkę.
Przy pomocy sałatkowych łyżek wszystko razem delikatnie wymieszać.
miejsce pełne niespodzianek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz