04 stycznia 2012

Sałatka NICEJSKA



Składniki(4-6 porcji)
25 dag małych ziemniaków
3 jajka
25 dag zielonej fasolki
sól
1 cebula
1 główki kapusty(np. rzymskiej)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 pomidory
1 puszka karczochów
1 ogórek
6 gałązek bazylii
1/2 pęczka pietruszki
6 łyżek oliwy
6 łyżek octu z czerwonego wina
10-15 czarnych oliwek

Przygotowanie:
1. Ziemniaki dokładnie umyć,gotować w osolonej wodzie ok.15 minut.
Jajka ugotować na twardo,obrać
Fasolkę oczyścić,opłukać zimną wodą,pokroić na średnie kawałki i gotować w osolonej wrzątku ok.10 minut.
Cebulę obrać,pokroić w półksiężyce.
Sałatę oczyścić,umyć,pociąć w paseczki.
Tuńczyka osączyć,podzielić na mniejsze kawałki.
Pomidory umyć i pokroić w plasterki.
Karczochy osączyć,pociąć na połówki.
Ogórki umyć,przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki.
Ziemniaki pokroić w plasterki.

2. Przygotować sos.
Bazylię i pietruszkę opłukać zimną wodą,osuszyć,część bazylii odłożyć do dekoracji,resztę posiekać razem z pietruszką.
Ocet winny przyprawić solą i pieprzem.
Wlać oliwę,dodać zioła.
Jajka podzielić na ósemki.
Wszystkie przygotowane składniki wymieszać z oliwkami.
Polać winegretem.
Udekorować odłożoną bazylią.

1 komentarz: