16 stycznia 2012

Sałatka z kalafiorem


Składniki(na 4-6 porcji)
1 nieduży kalafior
3 strąki papryki(najlepiej czerwona,zielona iżółta)
3 większe dymki
8-10 pomidorków koktajlowych
10 plasterków pastrami lub pieczonej polędwicy wołowej
1/2 pęczka koperku
3 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy francuskiej
sól,pieprz



mnóstwo promocji

Przyrządzenie:
1. Kalafior oczyścić,podzielić na małe różyczki,ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.Dokładnie osączyć,ostudzić.

2.Dymki obrać,pokroić na dość cienkie talarki.Strąki papryki oczyścić z pestek,opłukać,osuszyć.Miąższ pokroić w cienkie paseczki.
pomidorki przeciąć na połówki(można również użyć zwykłych pomidorów)

3. Przygotować sos:
Oliwę wymieszać z octem i musztardą,dodać sól i pieprz oraz posiekany koperek.Odstawić na klika minut.

4. W dużej salaterce wymieszać kalafior,pomidory,półplasterki wołowiny,cebulkę oraz paprykę.Skropić przygotowanym sosem,podawać od razu.
prezenty
Rada:Do tej sałatki można przygotować grzanki z pieczywa tostowego zapieczonego z żółtym serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz