10 stycznia 2012

Sałatka z brokułów


 Składniki (3-4 porcje)
1/2 opakowania dowolnego makaronu(mogą być świderki lub małe muszelki)
1 nieduży brokuł
1 strąg papryki(żółta lub czerwona)
15 dag szynki gotowanej lub wędzonej(krojonej w plasterkach)
sól,pieprz
4-5 łyżek majonezu
1-2 łyżka ostrej musztardy lub musztardy francuskiej
3-4 łyżki jogurtu naturalnego(najlepiej gęsty typu greckiego)
dla każdego
Sposób przyrządzania:
1. Makarom ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Najlepiej,żeby był tzw. al dente,czyli sprężysty.

2. Brokuł umyć,wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty,przelać zimną wodą,odsączyć.

3. Paprykę oczyścić,pokroić w kostkę.
Szynkę zwinąć w ruloniki i pokroić w paski.
Składniki sałatki wymieszać.

4. Z majonezu,musztardy i jogurtu przygotować gęsty sos,doprawić do smaku.Podawać osobno

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz