02 stycznia 2012
Sałatka z jajkiem
Składniki (na 4 porcje)
4 mniejsze buraki
600g ziemniaków
sól
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu winnego
3 łyżki płynnego miodu
1-2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
pieprz czarny mielony
1 mała sałata
4 jajka ugotowane na półmiękko
Przygotowanie(około 45minut)
1.Buraki szorujemy,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.Odcedzamy.Kiedy lekko wystygną,obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
2. Ziemniaki myjemy i kroimy na kawałki.Zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości.Odcedzamy.
3.Cebulkę obieramy i siekamy.
W miseczce mieszamy oliwę z octem,miodem i koprem włoskim.Doprawiamy solą,pieprzem i dodajemy cebulę.
4.Liście sałaty płuczemy,odsączamy i rozkładamy do miseczek lub na przystawkowe talerzyki.
Każdą porcję uzupełniamy ziemniakami,burakami,przekrojonym jajkiem i polewamy sosem.
Do sałatki można podać ziołowe pieczywo.
warto zobaczyć
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz