12 stycznia 2012

Sałatka szparagowa



Składniki (na 4 porcje):
30 dag białych szparagów
30 dag zielonych szparagów
3 jajka
10 dag pomidorków koktajlowych
4 łyżki oleju lub oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz





Przygotowanie:
1. Białe szparagi opłukać,obrać i odciąć zdrewniałe końce.
Zielone szparagi umyć,również odciąć końce.
Ugotować obydwa rodzaje szparagów tak,żeby były miękkie.
Odcedzić,przelać zimną wodą,ostudzić.Następnie pokroić na mniejsze kawałki.

2. Jajka ugotować na twardo,zahartować zimną wodą,ostudzić,obrać ze skorupek i pokroić na cząstki.
Pomidorki koktajlowe opłukać zimną wodą,osuszyć i przekroić na połówki.
Szparagi przełożyć do miski,wrzucić jajka i pomidorki,dokładnie wymieszać.
Polać olejem lub oliwą.
Przyprawić sałatę solą i świeżo zmielonym pieprzem i podawać.
Można udekorować ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz