10 stycznia 2012

Sałatka z kapusty



Składniki (około 6 porcji):
1 główka młodej kapusty
po 1 pęczku dymki i koperku
2 ogórki
10 dag pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
sól,pieprz
cukier
świeżo wyciśniety sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki oleju

 pomocny..
Przygotowanie:
1. Kapustę oczyścić z brzydkich,zewnętrznych liści,poszatkować.
Dymkę i koperek posiekać.
Ogórki opłukać,osuszyć i pokroić w kostkę.
czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,następnie rozetrzeć z solą.
pomidorki koktajlowe opłukać,osuszyć,przekroić na połówki lub ćwiartki.
dla każdego
2.Kapustę połączyć z dymką,koprem,ogórkami,pomidorkami i czosnkiem.
Przyprawić całość pieprzem,szczyptą cukru i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Wlać olej,dokładnie wymieszać.
Ewentualnie,sałatkę można oprószyć suszonymi ziołami:oregano,bazylią lub estragonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz