12 stycznia 2012

sałatka z boczkiem



Składniki(na 4 porcje):
1 sałata masłowa lub główka zielonej sałaty
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek dymki
2 jajka
8-10 plasterków boczku
Sos winegret:
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka soku z cytryny
sól,pieprz



Przyrządzenie:
1. Sałatę oczyścić,umyć pod bieżąca woda,dokładnie osuszyć,następnie porwać na mniejsze kawałki.

2.Dymek oddzielić od szczypiorku.Szczypior umyć,osuszyć,grubo posiekać.Cebule obrać,pokroić w cieniutkie piórka.

3.Rzodkiewki umyć,osuszyć,pokroic w plasterki.
Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać,pokroić w ósemki.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki i uprażyć na suchej  patelni.
Wszystkie składniki wymieszać.

4. Przygotować sos winegret z podanych składników.
Polać porcje sałatki sosem tuz przed podaniem.

Rada:Składniki na sos najlepiej wlać do małego słoiczka i energicznie nim potrząsać-powstanie idealnie sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz