10 stycznia 2012

Sałatka z jabłkiem



Składniki (na 4 porcje):
25 dag kopru włoskiego
1 marchewka
2 jabłka
5 dag kiełków rzodkiewki
5 dag sałaty roszponki
1 cebula
4 łyżki octu jabłkowego
sól,pieprz
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
5 dag sera żółtego




Przyrządzenie:
1.Koper włoski oczyścić,umyć i pokroić na cienkie plasterki.
Marchewkę obrać,opłukać i pociąć w cieniutkie słupki.
Jabłka umyć,osuszyć,przekroić na połówki,wykroić 4 cienkie plasterki ze środka,odłożyć.
Resztę owoców pokroić w ćwiartki,oczyścić i pociąć w cienkie słupki.
Kiełki opłukąć,osączyć.
Roszponkę oczyścić i umyć.
Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę.

2. Ocet  przyprawić solą oraz pieprzem,wlać olej.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać z przygotowanym sosem winegret.
Ponownie przyprawić.

3.Sałatkę przełożyć na talerze lub duży półmisek.
Ser zetrzeć i umieścić na wierzchu sałatki.
Udekorować odłożonymi wcześniej plasterkami jabłka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz