10 grudnia 2011

DOMOWY MAKOWIEC

 SKŁADNIKI
Opakowanie masy makowej,
4 szklanki maki pszennej,
1/2 kostki masła,,
5 żółtek, szkl. mleka,
8 dkg drożdzy,
białko do smarowania.
 LUKIER:
pół szkl. cukru pudru,
łyzeczka kakao,
gorąca woda.

 Sposób przyrządzanie
Zrób zaczyn z drożdży i ciepłego mleka, odstaw w ciepłe miejsce do wyrosnięcia. Dodaj inne składniki ciasta (stopione masło na końcu). wyrób na gładka masę i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 180 st..Ciasto rozwałkuj na prostokąt posmaruj białkiem, rozłóż masę makową, zwiń wzdłuż krótszego końca. Piecz ok. godziny. Do cukru pudru dolej tyle wody aby powstał gęsty lukier. Połowę lukru wymieszaj z kakao. Nałóż na ostudzony makowiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz