10 grudnia 2011

SAŁATKi Z PEKIŃSKIEJ

1 kg kapusty pekińskiej
1 duża cebul
25 dag białej rzodkwi
1 łyżeczka pokruszonej suszonej
papryczki chilli.
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki soli morskiej
1 łyżka białego octu winnego.

Kapustę po umyciu,osuszyć i drobno poszatkować.
Rzodkiewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w zapałkę,wymieszac z solą i drobno
posiekanym czosnkiem,posypać chilli.
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,układamy w kamiennym garnku lub też dyżym słoju,mocno
ubijamy,skropić octem,przykryć talerzykiem i obciążyc.
Trzymamy w temperaturze pokojowej.
Tak przygotowaną kapustę można  jeść po 5-6 dniach.
....aby nadawała się do dłuższego
przechowywania,po kilku dniach
należy ją przełożyć do słoików.
  Pasteryzować10 minut.....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz