18 grudnia 2011

KARP SMAZONY Z MIGDAŁAMI

 SKŁADNIKI
1 sprawiony karp ok. 1 kg,
2 łyżki maki,
1 cytryna,
olej do smazenia,
5 dkg migdałów w płatkach,
2 łyzki masła,
1 łyżka koniaku,
pieprz, sól.

Rybę oczyść z łusek, opłucz, dokładnie osusz, podziel na dzwonka. skrop sokiem z cytryny, oprósz sola i pieprzem, odstaw na 2 godz w chłodne miejsce. Porcje karpia oprósz maką i smaz na gorącym oleju ze wszystkich stron na rumiano. ogień zmniejsz i smaz jeszcze 5 min, aby doszła też w środku. Na drugiej patelni rozpuść masło, wsyp migdały w płatkach, przesmaż je az będą rumiane, skrop je koniakiem. Rybę wyłóż na półmisek , polej masłem z migdałami. Udekoruj dodatkowo np. plasterkami cytryny, listkami świezych ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz