10 grudnia 2011

PIERNIK KORZENNY

 SKŁADNIKI
15 dkg gorzkiej czekolady,
15 dkg masła,
15 dkg cukru,
4 jajka,
3 łyzeczki przyprawy do piernika,
5 łyzek maki tortowej,
2 łyzki maki ziemniaczanej,
2 łyzeczki proszku do pieczenia,
masło do smarowania blachy,
ok. 20 dkg marmolady.

POLEWA: 1 i 1 szkl. cukru pudru, 2 łyżki rumu.

PRZYGOTOWANIE
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kapieli wodnej. Miękkie masło utrzyj z cukrem, jajkami i przyprawą na puch. stopniowo dodawaj najpierw schłodzoną czekoladę, następnie przesiana makę z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. ciasto rozsmaruj na natłuszczonej blasze i piecz 40 min w 170 st. jeszcze ciepłe ciasto przekrój na pół. jedną część posmaruj marmoladą i przykryj drugą częścią. POLEWA: cukier puder, rum i 2 łyzki wody wymieszaj na gładka polewę i rozsmaruj ja na cieście. kiedy polewa stężeje pokrój piernik na kawałki i udekoruj według swojej fantazji. piernik mozna tez przełozyć powidłami śliwkowymi doprawionymi cynamonem i imbirem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz