04 grudnia 2011

RADOMIANKA

Ciasto:
25 dag mąki
25 dag cukru
10 dag margaryny
3 jajka
3,5 dag kakao
3/4 szklanki mleka
torebka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
KREM:
25 dag masła
7 łyżek cukru
szklanka kwaśnego mleka lub śmietany
cukier waniliowy
POLEWA:
4 łyżki cukru
łyżka wody
3 dag kakao
1/3 kostki masła
wiórka kokosowe

Wykonanie:
Ciasto:Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać żółtka i wciąż ucierając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mleko,a na końcu pianę z białek.Wlać ciasto do małej tortownicy i upiec.Ostudzone przeciąć na 3 krążki.
Krem:Utrzeć maslo z cukrem i cukrem waniliowym.Wciąż ucierając,dolewać stopniowo kwaśne mleka lub śmietanę.Można dodać łżkę soku z cytryny.
Polewa;Składniki włożyć do garnka,rozpuścić na małym ogniu i mieszając zagotować.Ostudzoną polewę polać ciasto i posypać wiórkami .:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz