10 grudnia 2011

SAŁATKA Z GRUSZKAMI I ROKPOLEM.

 SKŁADNIKI
40 dkg mieszanej sałaty
dojrzałe gruszki
20 dkg sera plesniowego typu rokpol,
4 łyzki smietany, 
2 łyżki soku z cytryny, 
sól, pieprz. 

 SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
sałate oczyść, umyj, otrząśnij z wody. gruszki przekroić wzdłuż na połówki, wyciąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. ser plesniowy rozgniueśc ze smietaną, doprawić sola i pieprzem, masą napełnić wgłębienia w gruszkach. liście sałaty rozłozyć na talerzach, na każdym talerzu ułożyć po 2 połówki gruszkiWINEGRET: 0,5 szkl. białego octu winnego, 1/4 szkl. oliwy, 1/4 szkl. wody, 1/4 szkl. cukru, sól, pieprz. wszystkie składniki wymieszać w razie potrzeby dolać oliwy lub dosypac cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz