11 grudnia 2011

MakowieC

 SKŁADNIKI
0.5 kg.maku
10 jaj
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
olejek rumowy
40 dkg.cukru
rodzynki

Mak ugotować ,odsączyc,przekręcić 3 razy przez maszynkę.Żółtka utrzeć z połową cukru,dodać do maku,tłuszcz stopić,dać także do maku,olejek i rodzynki.Z białek ubić pianę z drugą połową cukru,dodać do maku,wymieszać i upiec placek.

Masa.
9 łyżek mleka
17 dkg. cukru
cukier waniliowy
5 dkg kakao
2 łyżki masła
25 gram alkoholu(jeżeli ktoś woli może być więcej)
Składniki,oprócz alkoholu wymieszać i zagotować 5 min. aż powstanie jednolita masa.Wystudzić ,wlać do zimnego syropu alkohol.

1 kostka masła + 3 żółtka
Utrzeć i dodawać stopniowo wystudzony syrop czekoladowy.Dobrze utarty wyłożyć na upieczony placek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz