18 grudnia 2011

MEKSYKAŃSKIE OGÓRKI

 SKŁADNIKI
4 kg ogórków
8 łyzek soli
2-3 łyzki chili
1/2szkl. oleju
3 główki czosnku
1,5 szkl.octu spirytusoweg
1/2 kg cukru
6 lisci laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki gorczycy
łyzka słodkiej mielonej papryki



Ogórki po umyciu pokroic w plastry grubości ok.2 cm.
Włożyc do dużej emaliowanej miski. Zasypac solą i odstawic na 12 godz. od czasu do czasu mieszając.
Zagotowac olej i goracym polac ogórki.
Dodac zmiażdżony czosnek,chili, słodką paprykę,oraz liscie laurowe i ziele angielskie.
Zagotowac ocet z cukrem i gorczycą.
Mieszac,aż cukier się rozpusci.
Gorącą zalewę wlac do ogórków.
Wymieszac i ponownie odstawic na 12 godz.
Następnie ogórki wraz z zalewą i sokiem,który pusciły,umieścic w wymytych wyparzonych słoikach.
Nie pasteryzowac.
Przechowywac w zimnym , ciemnym pomieszczeniu.
/PRZEPIS NA 12 słoików/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz