11 grudnia 2011

RAFAELLO DLA DOROSŁYCH

 SKŁADNIKI
2 1/2szklanki słodkiego mleka
3 żółtka
2łyżki mąki pszennej
3łlyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilijowy
1 szklanka cukru
50dkg masła
30 dkg kokosu
1 cytryna
1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej [dobrej jakości i daść mocnej]
5 paczek herbatników
250 mili litra adwokata lub spirytusu do smaku

w 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę przenną, mąkę ziemniaczaną, 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilijowym, dodac pozostałe mleko ze składnikami i ugotowac budyń.
Masło utrzeć i dodawac po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać alkohol i 20 dkg. kokosu.Zapażyć mocną kawe rozpuszczalną i wcisnąć sok z cytryny.Ma być tego około 1/2 szklanki. Rozłożyć herbatniki na desce i na foli aluminiowej,jeden koło drugiego, aby powstało dno ciasta, wielkości średniej blaszki, jedną warstwe, podzielić sobie wcześniej tak ciasteczka, aby starczyło na trzy warstwy;nasączyc herbatniki, wczesniej przygotowanym pączem, nałożyć krem, herbatniki, nasączyć, krem, i tak postępowac z kazda warstwą, na ostatniej warstwie układamy krem i wysypujemy ostatnie, 10dkg, wiórki kokosowe, przycisnąć nożem, aby wszystkie sie przykleiły do kremu. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz