10 grudnia 2011

GRZYBY DUSZONE PASTERYZOWANE

 SKŁADNIKI
1 kg grzybów leśnych: rydze, gąski
borowikimaslaki kożlarze.
15 dag masła
pół łyzeczki kwasku cytrynowego
sól, pieprz.

Grzyby dokładnie oczyscic,umyj bardzo starannie,osacz, małe pozostaw w całosci wieksze pokrój, zrób to w możliwie krótkim czasie po zebraniu.
Posól je i duś na masle pod przykryciem ok. 15 min,odparuj, dodaj pieprz rozpuszczony w łyzce przegotowanej wody kwasek cytrynowy.
Grzybami napełnij wyparzone słoiki, by nie było wolnych przestrzeni, zamknij je i pasteryzuj ok.45 min.
...sprawdz szczelnośc zamkniecia..
Od czasu do czasu sprawdzaj ,czy się nie psują.
...składniki na 2 słoiki po o,33 l....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz