11 grudnia 2011

MIZERIA W MARYNACIE Z OCTU

 SKŁADNIK
5 kg ogórków
5 dużych cebul
4 łyżki soli
6-7 łyżek cukru
szkl.octu 6 proc.lub
1/2 szkl.10 proc.
1/2- 1 szkl.oliwy
różne przyprawy: (majeranek,ziele angielskie, koperek zielony,pieprz,gozdziki/)

PRZYGOTOWANIE
Ogórki obrac,poszatkowac.
Cebulę pokrajac w plastry i włożyc do ogórków. Dodac cukier,ocet, oliwę oraz różne przyprawy.
Mizerię wymieszac,przykryc i odstawic na 1 dobę,aby smaki się wymieszały.
Na drugi dzień ogórki przełożyc do małych starannie wymytych i wyparzonych słoików,zalac powstałym sokiem. Słoiki zamknąc szczelnie i pasteryzowac krótko /3 min/,we wrzacej wodzie,aby sie zamknęły.
Po zagotowaniu słoiki odwrócic do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz