50dag buraków
4 dag tłuszczu
2 dag mąki
sól, cukier
10 dag kwaśnych jabłek
1/2 szkl.śmietany (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Buraki umyć i ugotować.Obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przyrządzić zasmazkę:
stopic tłuszcz,dodac makę zrumienioną na jasnozłoty kolor, wymieszać razem,rozprowadz ic zimną woda na rzadką masę,zagotowac,
połaczyc z burakami,osolic, ocukrzyc , podgrzać.
Mozna dodac smietany,albo surowe starte jabłka.Doprawic do smaku solą i cukrem.
stopic tłuszcz,dodac makę zrumienioną na jasnozłoty kolor, wymieszać razem,rozprowadz
połaczyc z burakami,osolic,
Mozna dodac smietany,albo surowe starte jabłka.Doprawic do smaku solą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz