06 grudnia 2011

SAŁATKA Z selerem

Składniki:
4 filety z piersi kurczaka(po ok. 12 dag)
1 pęczek dymki,2 łyżki oleju
4 łodygi selera naciowego,sól i pieprz

Sos:
4 łyżki majonezu light,1 cytryna
100 kwaśnej śmietany,sól,pieprz
100g jogurtu,1 łyżka octu

Ponadto:
4 pomidory,4 łyżki rodzynek

Przygotowanie:
1. Piersi opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać solą oraz pieprzem.Na teflonowej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim filety po 4 min. z każdej strony.
Następnie zdjąć mięso z patelni i odstawić do ostygnięcia.

2. Dymkę oczyścić i opłukać.Z 4 cebulek odkroić szczypior i odłożyć na bok.Resztę pokroić razem z delikatną częścią szczypiorku na talarki.Seler opłukać,przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki.Mięso pokroić na kawałki i razem z warzywami włożyć do miski.

3. Na sos wymieszać majonez ze śmietanką,jogurtem oraz octem i przyprawić go solą i pieprzem.Cytrynę umyć w gorącej wodzie i przekroić na pół.
Z jednej połówki zetrzeć skórkę,a drugą obrać i ze skórki odkroić 4 wąskie pasma.Z cytryny wycisnąć sok i ze startą skórką dodać do sosu.
Składniki w misce polać sosem i wymieszać.

4. Sałatkę odstawić na 1 godz.
Pomidory umyć i pokroić na plasterki.Ułożyć je na talerzach,nałożyć porcję sałatki i posypać rodzynkami.Przybrać odłożonym szczypiorkiem i skórką z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz