11 grudnia 2011

OGÓRKOWA Z FASOLKĄ(do słoików)

Składniki
2 kg żółtej fasolki
2 kg ogórków
1 kg cebuli
sól

Zalewa:
1/2 szkl.oleju
1 szkl. octu
2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
4 łyżki soli
2 szkl.cukru
pieeprz
Świetna sałatka na niedzielny obiad 
 
Etapy przygotowania
 Umyć ogórki,obrać i pokroić na plasterki.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w kosteczkę.
Umyć fasolki,poodcinać końcówki i pokroić na pół. Gotować w osolonej wodzie ok.20min. następnie odcedzić na sitku i ostudzić.

Zalewa:
Wymieszać olej z octem i przecierem pomidorowym, wsypać sół i cukier - dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
Ogórki, fasolkę i cebule mieszamy z zalewą i przekładamy do słoików.
Pasteryzować ok.15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz