05 grudnia 2011

ZUPA MIĘSNO-JARZYNOWA Z PĘCZAKIEM

Składniki:
4 marchewki
1 por
2 selery naciowe
75 g pęczaku
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
1 litr rosołu z kury lub rosołu warzywnego
2 pomidory
20 dag mięsa z indyka
sól i pieprz
1/2 pęczka szczypiorku

Wykonanie:
1. Marchewki obrać i pokroić na talarki o grubości ok 0,5 cm.
Por oczyścić,naciąć wzdłuż od góry i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
Następnie razem z delikatną częścią liści drobno pokroić.
Łodygi selera naciowego umyć i pokroić na cieniutkie plasterki.
Delikatne listki drobno posiekać.
Pęczak opłukać na sitku zimną wodą i osączyć.

2. Olej rozgrzać w dużym garnku,dodać warzywa i dusić je przez kilka chwil.
Dodać pęczak,całość dusić jeszcze krótko,po czym dodać liść laurowy,podlać rosołem i zagotować.
Zupę gotować ok.15 min na średnim ogniu.

3. W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem,opłukać zimną wodą i obrać ze skórki.
Miąższ pokroić w kostkę.
Mięso również pokroić i razem z pomidorami dodać do zupy.
Przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 15 min.

4. Szczypiorek opłukać,otrząsnąć z resztek wody i drobno pokroić.
Zupę jeszcze raz przyprawić do smaku,posypać szczypiorkiem i podawać,najlepiej ze świeżym białym pieczywem

Przepis na 4 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz