06 grudnia 2011

KULKI MIĘSNA Z PAPRYKĄ

Składniki:
2 cebule,50 dag pomidorów
2 zielone papryki, 1 czerwona
6 łyżek oleju,szklanka rosołu warzywnego
sól i pieprz
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
50 dag mięsa mielonego wieprzowego,2 jajka
3 łyżki tartej bułki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowania:
1. Obraną cebulę posiekać.
Pomidory sparzyć wrzątkiem,obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.

2. Paprykę podzielić na ćwiartki,wydrążyć ,umyć,osączyć i pokroić w pasemka.

3. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i zeszklić połowę posiekanej cebuli.Dodać pokrojoną paprykę,krótko podsmażyć,wlać rosół.Gotować 5 min.
Dodać pomidory,przyprawić solą,pieprzem ioregano.Dusić 15 min.

4. Czosnek obrać.Natkę umyć i drobno posiekać.Rozgrzać 1 łyżkę oleju,podsmażyć resztę cebuli z wyciśniętym czosnkiem.Odstawić do przestygnięcia.

5. Mięso wymieszać z podsmażoną cebulą z czosnkiem i połową natki.Dodać jajko i tartą bułkę,wyrobić na plastyczną masę.Doprawić solą,pieprzem i papryką.

6.Z masy uformować kulki.Smażyć na okrągło na 3 łyżkach oleju przez ok. 10 min.Podawać z warzywami,posypane natką.

Przepis na 4 porcje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz