Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól,ostra papryka mielona
8 cienkich plastrów wędzonej szynki
1 ząbek czosnku,1 cebula
3 selery naciowe
3 marchewki,2 małe cukinie
1 łyżka koncentratu z pomidorów
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka startej skorki cytryny
1 łyżka siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć.Oliwę podgrzać na patelni i podsmażyć filety na brązowo.Zdjąć z patelni,oprószyć rozmarynem,solą i papryką,każdy filet zawinąć w dwa plastry szynki.
2. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę.Marchew i seler oczyścić,cukinię umyć,wszystko pokroić w słupki.Koncentrat pomidorowy wymieszać z białym winem.
3. Oliwę rozgrzać na patelni,dodać cebulę i zeszklić.Dodać warzywa i czosnek,podsmażyć.Wlać koncentrat rozprowadzony w winie,dodać sól i paprykę do smaku.
4. Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 min pod przykryciem na małym ogniu.Wyjąć gotowe filety,ułożyć je na podgrzanych talerzach i trzymać w cieple.Do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę.
Ułożyć je na talerzach obok mięsa.
Podawać gorące.
Przepis na 4 porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz