31 grudnia 2011

Sałatka z wołowiną i fasolką
















w czasie przerwy
Skład na 6 porcji:
400 wołowiny
sół
2 marchwie
50g fasolki(świeżej lub mrożonej)
1/2 cebuli
1 ostra papryczka peperoni
2 pomidory
2 większe ogórki konserwowe
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
pieprz czarny mielony
kilka liści sałaty

Przygotowanie(około 60min)
1. Mięso myjemy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,wyjmujemy i odstawiamy do schodzenia.
Obrane marchewki kroimy w cienkie plasterki i razem z przebraną fasolką blanszujemy,czyli przez krótką chwilę gotujemy w osolonej wodzie.
Następnie warzywa odcedzamy,przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie.

2.Obraną cebulę i papryczkę peperoni drobno siekamy.
Pomidory i ogórki kroimy na większe kawałki.
Wszystko razem mieszamy z przygotowanymi warzywami,skrapiamy oliwą i octem,doprawiamy solą,pieprzem o odstawiamy do schłodzenia.

3.Zimne mięso kroimy na kawałki i razem z umytą sałatą dodajemy do zimnych warzyw.
Mieszamy,podajemy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz