50 dag miodu
25 dag cukru
przyprawa do piernika
kostka masła lub margaryny
4 jajka
50 dag mąki
2 łyżeczki sody
orzechy
rodzynki
bułka tarta i masło do blaszek.
PRZYGOTOWANIE
-Wlac miód do rondla,dodac cukier,
podgrzac do zbrązowienia.Zestawic rondel z ognia,Wlac niepełną szklankę wrzątku i wymieszac.
Gdy para opadnie,dodać do rondla przyprawę do piernika i pokrojone na kawałki masło lub margarynę, wymieszać.
Przelać masę do miski.
Oddzielić białka od żółtek.
Przesiać make i wymieszaj z sodą.
Do wystudzonej masy,dodać żółtka, orzechy,rodzynki i całość wymieszaj na wolnych obrotach mikserem,dodać mąkę z sodą.
Ubić pianę z białek. Do ciasta dodaj pianę i wymieszaj masę łyzką.
Wysmarować dwie keksówki masłem i posypać tartą bułką.
Wlać ciasto do foremek do 2/3 wysokości.
Pieczemy ok.40 minut w temp.
180-200 stopni.
..można piernik ozdobić polewą czekoladową i posypać wiórkami
kokosowymi albo orzechami.
Do ciasta także dodaj połówki orzechów,będą pięknie wyglądały
na ciemnym tle,gdy pokroisz ciasto
na plastry....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz