10 grudnia 2011

KOLOROWA SAŁATKA

 SKŁADNIKI
2 kg białek kapusty
60 dag czerwonej papryki
80 dag marchewki
60 dag cebuli.
ZALEWA:
2 szkl.wody
1 szkl. octu 10 proc
1 szkl.oleju
8 płaskich łyzek cukru
2 1/2 łyzki soli
5 gozdzików
3-4 liscie laurowe.

Kapustę poszatkowac.Paprykę umyc, usunąć gniazda nasienne,pokroić w paseczki.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce
o duzych oczkach.Obrana cebulę pokroić na półplasterki.
 Wymieszać wszystkie warzywa.
Z podanych składników ugotować zalewę,przestudzić.
 Częścią zalac mieszankę warzyw i wymieszać.
 Nakładać do słoików,lekko ucisnąć,uzupełnić pozostałą częscią zalewy. Pasteryzować15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz