Składniki
30 dag mąki krupczatki
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka,szczypta soli
łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki wiśni bez pestek
bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,dodać masło.Wszystko dobrze rozdrobić.
Dodać żółtka,cukier oraz śmietanę,zarobić ciasto i szybko je zagnieść.
Gotowe zawinąć w folię,chłodzić w lodóce co najmniej 30 min.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i pokroić na kwadraty.Zawinąć ich rogi do góry tak,by powstała koperta.Środek każdego ciastka posypać bułką tartą i ułożyć(mocno dociskając) wiśnię
Wyłożyć ciastka na blachę,wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 200st i piec 15 min na jasnozłoty kolor.Zdjąć z blaszki,gdy lekko ostygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz