- 1 kabanos
- 200 g boczku wędzonego
- 20 pomidorków koktajlowych
- 15 czarnych oliwek
- ½ główki sałaty lodowej
- 4 żółtka jaj
- 250 g makaronu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- przyprawy: sól, pieprz
Ugotuj jajka na twardo. Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Kabanosa pokrój w cienkie plasterki, a boczek w paseczki i podsmaż wszystko razem na silnym ogniu (ok. 5 min).
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet i musztardę, przypraw solą i pieprzem.
Liście sałaty lodowej porwij w palcach na mniejsze kawałki. Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Sałatę wymieszaj makaronem i sosem. Z jaj wyjmij żółtko, pokrusz je i posyp nim sałatę. Dodaj pomidorki i oliwki, boczek oraz kabanosa. Podawaj natychmiast, aby boczek, kabanosy, makaron i żółtko były jeszcze ciepłe.
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet i musztardę, przypraw solą i pieprzem.
Liście sałaty lodowej porwij w palcach na mniejsze kawałki. Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Sałatę wymieszaj makaronem i sosem. Z jaj wyjmij żółtko, pokrusz je i posyp nim sałatę. Dodaj pomidorki i oliwki, boczek oraz kabanosa. Podawaj natychmiast, aby boczek, kabanosy, makaron i żółtko były jeszcze ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz