12 grudnia 2011

Sałatki z makaronem

Składniki:
  • 1 kabanos
  • 200 g boczku wędzonego
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 15 czarnych oliwek
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 4 żółtka jaj
  • 250 g makaronu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz
Sposób przyrządzania: 
Ugotuj jajka na twardo. Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu. Kabanosa pokrój w cienkie plasterki, a boczek w paseczki i podsmaż wszystko razem na silnym ogniu (ok. 5 min).
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet i musztardę, przypraw solą i pieprzem.

Liście sałaty lodowej porwij w palcach na mniejsze kawałki. Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Sałatę wymieszaj makaronem i sosem. Z jaj wyjmij żółtko, pokrusz je i posyp nim sałatę. Dodaj pomidorki i oliwki, boczek oraz kabanosa. Podawaj natychmiast, aby boczek, kabanosy, makaron i żółtko były jeszcze ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz