03 grudnia 2011

Fale dunaju


SKŁADNIKI:
40 dag mąki
25dag masła
20 dag cukru
6 jajek
op.cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag drylowanych wiśni(bądź jabłek pokrojonych w plastry)
Ponadto:
op.budyniu wanilowego 2 szklanki mleka
20 dag masła
5 dag cukru
Wiórka kokosowe
op,galaretki wiśniowej tłuszcz i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE:
Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.Cały czas miksując,wbić kolejno jajka,wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Połowę ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy.do reszty ciasta dodać kakao.Rozsmarować ciemne ciasto na jasnym,obłożyć wiśniami(jabłkami),lekko wciskając je do środka.
Wstawić do piekarnika.Piec 45 min w 180st.,ostudzić w formie.

Na mleku ugotować budyń,ostudzić.Masło utrzeć z cukrem,dodając po łyżce budyniu i dalej ucierać.Ciasto posmarować kremem.Galaretkę przygotować wg przepisu i gdy zacznie gęstnieć,wylać ją na ciasto i rozprowadzić.
Ciasto odstawić na 4 godziny do lodówki.Udekorować
 wiórkami kokosowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz