SKŁADNIKI
4 kg ogórków,
1 szkl. soli,
4 duze czerwone papryki,
1/2 kg cebuli.
Zalewa:
1 litr wody, po 2,5 szkl. cukru i octu 6%, łyżka ziaren ziela angielskiego, łyżka curry.
Ogórki myjemy, nie obierane kroimy w plastry mieszamy z 1/2 szkl. soli. Odstawiamy na 3 godziny i odsączamy. Paprykę oczyszczamy, kroimy w paski i mieszamy z 1/4 szkl. soli,odstawiamy na 2 godziny i odsączamy. Cebule kroimy w pół plastry, mieszamy z 1/4 szkl. soli, odstawiamy na 2 godziny, odsączamy. Składniki zalewy zagotowujemy i lekko studzimy. dodajemy warzywa i mieszamy. Sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz