Składniki:
25 dag makaronu kolanka
sól,pieprz
3 łodygi selera naciowego
1 duża czerwona papryka
1 zielona papryka
50 g majonezu
250 g jogurtu
1 łyżeczka ostrej musztardy
sok z 1 cytryny,2 ząbki czosnku
przygotowanie:
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie,a następnie odcedzić,przelać zimną wodą i pozostawić na sitku,aby ostygł i dokładnie ociekł z resztek wody.
2. Łodygi selera naciowego oczyścić,opłukać i pokroić na cienkie plasterki.Listki pozostawić do przybrania.
3. Paprykę oczyścić,opłukać i pokroić wzdłuż na pasma,a następnie w drobną kostkę.
Wraz z plasterkami selera i makaronem włożyć do dużej miski.
4. Majonez wymieszać z jogurtem,musztardą oraz sokiem z cytryny.Wycisnąć przez praską obrany czosnek i przyprawić sos solą i pieprzem.Wszystko wymieszać
Dodatkowo na talerzu można przyozdobić ćwiartkami pomidorów koktajlowych,liśćmi selera
Przepis na 4 porcje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz