03 grudnia 2011

KARPATKA


Składniki:
1/2 kostki margaryny
szklanka mąki pszennej
4 jajka
Tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Na Krem:
op.budyniu śmietankowego
1/2 l mleka
1 i 1/2 kostki masła
2 żółtka
szklanka cukru pudru
                  PRZYGOTOWANIE
Zagotować szklankę wody z margaryną,zmniejszyć ogień i dodawać powoli mąkę,energicznie mieszając,by nie powstały grudki.
Gdy ciasto będzie szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka,zdjąć z ognia,przestudzić
Do garnka wbić po jednym jajku i dalej mocno mieszać.
Ciasto podzielić na dwie części,rozsmarować na natłuszczonych blachach.Piec w 180-200st ok.25 min

Budyń ugotować na mleku wg przepisu na opakowaniu,przestudzić.
Zmiksować margarynę,dodając po łyżce cukier puder i żółtka.Do ucieranej masy dodawać powoli zimny budyń.
Upieczone placki przełożyć kremem budyniowym i posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz