Składniki
2 kg zielonych pomidorów
25 dag cebuli
łyżka soli
ZALEWA:
1 l wody
płaska łyzka soli
2-3 łyzki cukru
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
PRZYPRAWY: ząbek czosnku
ziele angielskie i pieprz
/po 2 ziarenka na 1 słoik/
Zdrowe,lekko zbielałe pomidory po umyciu pokroic nożem na niezbyt grube plasterki.
Posypac solą i umiescic w misce.
Przykryc..po 10-12 godz.odcedzic z soku.
Pokrojoną w krążki cebulę obgotowac.
Układac warstwami pomidory i cebulę w słoikach częsciowo napełnionych zalewą.
Dodac przyprawy- słoje zamknąc i pasteryzowac.
..słoiki o poj.0,5 20 min.
większe o 5 minut dłuzej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz